Opel Ampera-e confirmat – revoluționarul Chevrolet Bolt vine în Europa

 

Opel a anunțat astăzi că începând cu 2017 va comercializa în Europa un crossover electric de clasă mică ce “va sparge bariera prețurilor mari și autonomiei reduse”, caracteristici negative ale majorității EV-urilor de până acum.

Autor: Cătălin Șoloc / foto: Opel

Așa cum v-am anunțat la începutul anului în acest articol, oficialii General Motors au lăsat să circule zvonul că Chevrolet Bolt – lansat “en fanfare” la salonul de la Detroit – ar putea fi comercializat curând pe Bătrânul Continent sub brandul Opel. Iată că acest lucru se confirmă, din fericire, iar soarta noului Ampera-e nu poate fi decât infinit mai bună decât a predecesorului său Ampera. De ce? Pentru că, spre deosebire de precedenta încercare a lui Opel de a-i convinge pe europeni cu un automobil electric, noul model este ieftin, practic, puternic și are o autonomie incredibilă: 320 km.
Este… interesantă totuși alegerea numelui, având în vedere insuccesul comercial care a dus la retragerea de pe piață a “electricei” Opel de acum câțiva ani.
Deși nu au fost publicate amănunte, se cunosc deja datele tehnice ale lui Chevrolet Bolt, care este propulsat de un motor electric ce dezvoltă 200 CP și 350 Nm. Bolt atinge “suta” în 7 secunde, iar viteza sa maximă este de 146 Km/h.

Opel-Ampera-e-2
Energia vine de la bateriile Li-ion de generație nouă, care sunt amplasate sub podeaua automobilului și cântăresc 440 Kg. Masa totală a lui Bolt este de 1600 Kg. Încărcarea bateriilor în ciclu rapid până la 80% din capacitate durează doar 30 de minute și oferă o autonomie de aproximativ 145 Km.
Cât despre preț, nu știm care va fi în Europa, însă Chevrolet Bolt se vinde în SUA cu 30.000 USD, alți 7500 USD din costul mașinii fiind suportați de guvernul american. Subvenția guvernamentală pentru EV-uri (Electric Vehicles) este o practică obișnuită și în Europa Occidentală.

interiorul lui Chevrolet Bolt
interiorul lui Chevrolet Bolt

Foarte important, Ampera-e este, ca și Bolt, o mașină “reală”, populară, nu un exercițiu exotic de design avangardist. Este un crossover ca multe altele de pe piață, dar electric, în care pot călători confortabil 5 persoane și având spațiu suficient pentru bagaje. Este ușor de condus și accesibilă, dar totodată este și sofisticată, prin tehnologiile “connected” cu care a fost înzestrată. Bolt se leagă automat la smartphone-ul posesorului în timp ce acesta se propie de mașină, iar datorită platformei wi-fi OnStar 4G LTE, Internetul este disponibil permanent. Un ecran tactil de 10,2 inci amplasat pe consola centrală deservește toate funcțiile de infotainment. Există și o aplicație pentru smartphone care permite pornirea mașinii de la distanță, reglarea temperaturii interioare și afișează pe ecranul telefonului gradul de încărcare a bateriilor mașinii.
Noul Opel Ampera-e se va bate pe piaț EV-urilor cu VW e-Golf, BMW i3, Nissan Leaf, Renault Zoe.

2017-chevrolet-bolt_baterii 2017-chevrolet-bolt_motor 2017-chevrolet-bolt_platforma

2017-chevrolet-bolt_transparent

Ampera-e

Leave a Reply

Your email address will not be published.