Supersport 300, noua clasă din Campionatul Mondial de Superbike

 

Federația Internațională de Motociclism (FIM) și promotorul Dorna WSBK au anunțat crearea clasei World Supersport 300 (SSP 300) în cadrul Campionatului Mondial de Superbike, începând cu 2017.

Sursă: FIM-Dorna / motorcyclenews.com

Noua clasă WorldSSP 300 este destinată motocicletelor de producție de cilindree mică și a fost concepută pentru pregătirea debutanților la nivel mondial pentru clasele mari în viitor. Intenția este și de a crea un model bine reglementat pe care să-l urmeze federațiile naționale de motociclism, pentru a scoate la iveală tinerele talente din toată lumea. Vârsta minimă piloților la această clasă este de 15 ani.

De asemenea, această clasă va fi  “vitrina” perfectă pentru producătorii de motociclete sport de cilindree mică – o categorie care s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Astfel, FIM și Dorna îi încurajează pe acești producători să se implice în promovarea și dezvoltarea clasei SSP300 împreună cu federațiile, astfel încât piloții să poată crește într-un mediu profesionist și cu costuri reduse. Scopul final este “alimentarea” grilelor de start din Campionatului Mondial de Superbike cu tineri talentați.

Cu toate că se numește WorldSSP 300, clasa nu este destinată doar motocicletelor de 300 cmc, ci și celor care sunt vândute în Europa pentru categoria de permis A2 – maxim 47 CP. În acest moment, FIM a omologat 4 motociclete pentru SSP 300:  Honda CBR 500R, Kawasaki Ninja 300, KTM RC390 și Yamaha YZF-R3. Firește, noi motociclete vor putea fi omologate ulterior de Superbike Commission și ne așteptăm ca printre ele să se afle viitoarea sportivă de 310 cmc de la BMW, văzută momentan doar ca prototip sub numele TVS Akula. De asemenea, este anunțat pentru anul viitor un GSX-R 300 de la Suzuki și este de așteptat ca Honda să implice în această clasă și noul CBR 300RR – odată ce va fi lansat pentru piețele europeană și americană. Momentan, am văzut doar CBR 250RR-ul fabricat pentru Asia, dar se știe că în Europa vom primi o variantă de cilindree superioară, mai potrivită în lupta cu concurența. De altfel, pe posterul clasei SSP 300 se poate observa “fața” încruntată a Hondei.

Regulamentul tehnic al clasei poate fi citit aici.

Iată motocicletele pe care le-am putea vedea la startul curselor SSP 300:

Yamaha YZF-R3
Yamaha YZF-R3
Kawasaki Ninja 300
Kawasaki Ninja 300
KTM RC390
KTM RC390
Honda CBR 500R
Honda CBR 500R
Honda CBR 250RR (300RR în Europa)
Honda CBR 250RR (300RR în Europa)
BMW - TVS Akula 310
BMW – TVS Akula 310

Leave a Reply

Your email address will not be published.