Prima jachetă cu airbag BMW Motorrad, în colaborare cu Alpinestars

 

BMW Motorrad a anunțat introducerea în gama sa de echipamente a primei jachete de touring dotată cu revoluționarul sistem independent de Airbag “Tech-Air” de la Alpinestars. Jacheta se numește Street Air by Alpinestars și a fost concepută astfel încât să integreze vesta Tech-Air, lansată la începutul anului de producătorul italian de echipamente premium.

Până acum, acest sistem de protecție activă era disponibil pentru motocicliștii stradali doar împreună cu jachetele produse de Alpinestars – Valparaiso și Viper. Tech-Air este primul sistem “gonflabil” independent disponibil atât pentru aplicații stradale, cât și off-road – deci amatorii de adventure-riding se vor bucura. Până de curând, sistemul a fost montat doar în combinezoanele de curse. După 10 ani de cercetări și teste, sistemul care a salvat deja oasele și chiar viața atâtor piloțil din MotoGP și World SBK a fost încorporat într-o vestă și poate fi purtat doar pe sub una dintre jachete compatibile.

bmw-street-air-res

Sistemul Tech-Air nu depinde de nici un senzor de impact sau cablu atașate motocicletei, airbag-ul declanșându-se  la comanda unor senzori interni din vestă. Astfel, riderul poate încăleca orice vehicul pe două roți fără alte complicații suplimentare. Vesta Teh-Air se cuplează la jachetele compatibile, care au pe mâneca stângă un mic panou cu LED-uri indicând funcționarea corectă a sistemului. Activarea se face prin închiderea fermoarlui jachetei. Ca o paranteză, Valparaiso și Viper pot fi purtate și fără sistemul de siguranță, pentru că au protecții standard la umeri și coate.

bmw-airbag-jacket-street-air-dry-alpinestars-4

Datorită algoritmilor săi, Tech-Air detectează un impact sau pierderea controlului motocicletei în 30-60 milisecunde – în funcție de condițiile accidentului – și se umflă complet în 25 milisecunde. Pentru stradă, Alpinestars a dezvoltat algoritmi de predicție și declanșare diferiți de cei folosiți la cursele de viteză, dar bazați pe aceștia. Sistemul este optimizat inclusiv pentru “off road”. Tech-Air protejează inclusiv un motociclist care staționează în eventualitatea în care este lovit din spate de un vehicul.

Sursă: BMW Group

tech-air-ro

In acest clip video puteți vedea cum funcționează sistemul de airbag Tech Air integrat în jacheta BMW Motorrad Street Air:

Leave a Reply

Your email address will not be published.