Mani Gyenes revine în Campionatul Mondial de Rally-Raid

 

Pilotul Autonet Motorcycle Team Emanuel Gyenes va concura începând de astăzi în Raliul Marocului, ultima etapa din actualul sezon al Campionatului Mondial de Rally-Raid (FIM). Mani revine în Campionatul Mondial dupa o absență de patru sezoane.
Riderul sătmărean concurează în repetiția generală pentru Dakar 2017, Raliul Marocului fiind locul unde elita acestui sport merge să se antreneze și să facă ultimele setări înainte de cel mai dificil rally-raid din lume. Mani a mai evoluat în acest raliu in 2009, cand l-a și câștigat la clasa +450 cmc pilotand un KTM 690 Rally Replica. De aceasta dată va rula cu o motocicletă mai ușoară, un KTM 450 Rally Replica, motocicleta pe care a concurat și în Dakar 2016. Va folosi acest raliu pentru a se obișnui cu noile suspensii WP, care îi vor permite să fie mai rapid comparativ cu specialele pe care a rulat cu suspensiile din configurația de fabrică a motocicletei.
Emanuel Gyenes (#23 in Raliul Marocului): ”Astept specialele din desert, sper sa avem parte de dune. Va fi diferit acum fata de 2009 pentru ca merg cu o motocicleta mai usoara, insa importanta este pregatirea pentru Dakar 2017. Cred ca cea mai frumoasa zi va fi cea in care avem speciala de 50 de km pe malul Atlanticului. Ma bucur ca am revenit in Africa, ultima data am concurat in Sahara in 2010, cand am participat la Raliul Tunisiei.”
Raliul Marocului va debuta astazi cu verificarile administrative si tehnice urmand ca maine sa aibe loc o proba super speciala in Agadir, pe 3 octombrie sa se ruleze intr-o proba speciala pe malul Oceanului Atlantic, iar apoi sa se mearga in desert pana pe 7 octombrie. Numarul total de km al probelor speciale este de 1.317 km.

Mani Gyenes la Dakar 2016
Mani Gyenes la Dakar 2016

 

In editia nr. 17 a Raliului Marocului sunt in total doi rideri din Romania. Marcel Butuza revine si el in Campionatul Mondial de Rally-Raid dupa o absenta de patru sezoane si se afla la a doua participare in raliul din Nordul-Vestul Africii.

Chiar daca a facut o pauza in rally-raid, ne mai concurand din luna ianuarie, Mani nu a stat departe de motocicleta: in 2016 a izbutit sa devina campion al Ungariei atat la enduro cat si la endurocross. Titlurile din campionatele Ungariei se adauga multiplelor titluri nationale obtinute in Romania la aceleasi discipline.

Mani Gyenes dupa victoria din Raliul Marocului in 2009
Mani Gyenes dupa victoria din Raliul Marocului in 2009

Pe scurt despre Emanuel Gyenes – Mani

Nascut in urma cu 32 de ani in Satu Mare, Mani a debutat in Raliul Dakar la 22 de ani, terminand pe locul 46 editia din 2007. A castigat cel mai dificil rally-raid din lume de doua ori la clasa Maraton (nu este permisa schimbarea motorului de-a lungul celor doua saptamani de cursa, iar motocicleta trebuie sa fie conforma cu modelul din fabrica, nu se pot schimba, spre exemplu, suspensiile) si are in total trei podiumuri la aceasta clasa. A concurat in sase editii ale Dakar-ului si la tot atatea etape de campionat mondial. In 2008 a fost cel mai rapid rider pe o proba speciala din Raliul Faraonilor, iar in 2011 a fost pe punctul de a deveni vice-campion mondial, insa absentarea de la Raliul Faraonilor l-a dus pe locul patru.

In Dakar 2016 s-a clasat pe locul 14 la general si alaturi de Autonet Motorcycle Team va concura si in editia 2017.

Mai multe amanunte despre evolutia lui Mani in Raliul Marocului veti gasi pe pagina sa oficiala de Facebook: https://www.facebook.com/ManiGyenes/

Sursa: Autonet Motorcycle Team – Renatta Stepanov PR&Media Relations

Leave a Reply

Your email address will not be published.