BMW vrea să cucerească America și o atacă cu un “bagger” – K 1600 B

 

BMW Motorrad își extinde oferta asupra tot mai multor segmente ale pieței și, așa cum ne-a obișnuit, o face în forță, cu scopul de a domina. K 1600 B conduce cea mai recentă ofensivă germană.

Autor: Cătălin Șoloc/ sursă: BMW Motorrad

Așa a făcut BMW în 2009 în clasa Superbike, cu S1000RR, provocând un război al cailor putere în care, până acum, s-a impus autoritar. A făcut-o și câțiva ani mai târziu în clasa Naked, cu S1000R, stimulându-i pe producătorii japonezi și italieni să vină rapid cu modele noi care să dea replici pe măsură. Maxiscuterele se vindeau bine în Europa? BMW nu a întârziat să lanseze seria C650, care la vremea respectivă a fost cea mai avansată din categorie. În 2016 s-a extins din nou, țintind piața asiatică și dând atacul asupra clasei Naked de cilindree mică, semnând un parteneriat cu producătorul indian TVS pentru a produce noul G310R – și urmează și o sportivă derivată din acest model. Așadar, bavarezii nu încearcă niciodată marea cu degetul, ci intră în joc pentru a se impune, așa cum îi obligă blazonul de producători ai celei mai de succes motociclete Adventure din lume – R 1200 GS.

k1600b_04

Așa s-a întâmplat și ieri, când BMW și-a înfipt drapelul chiar în inima Americii, aruncându-se în luptă într-o clasă până acum ne-explorată de germani, dar iubită de localnici – “bagger”-ul, cruiserul mare, lung și coborât, neapărat dotat cu genți laterale rigide de mari dimensiuni.

California a fost scena lansării lui K 1600 B, primul bagger din istoria BMW, dar unul care a derivat dintr-un concept care a stârnit deja apetitul publicului la Concorso d’Eleganza Villa d’Este în 2015 – “Concept 101” by Roland Sands. Și cum Sands – unul dintre cei mai de succes artiști Custom din S.U.A. – știe exact ce dorește cumpărătorul american de baggere, putem spune că BMW și-a pregătit foarte bine terenul pentru această lansare. Iar argumentele cu care producătorul german vrea să convingă publicul de peste ocean sunt foarte puternice: lux, confort, tehnologie și un motor mare, cu un cuplu uriaș. Cu K 1600 B, BMW urmărește să-și dubleze cota de piață în SUA până în 2020, de la 4% la 8%.

k1600b_05

K 1600 B este o motocicletă exclusivistă și hyper-tehnologizată, care propune o nouă interpretare a conceptului de bagger, una europeană. De la Victory Vision încoace, piața americană nu a mai avut parte de un model atât de complex, fiind în schimb bine garnisită cu motociclete tradiționale de la Harley-Davidson și Indian. Și să nu uităm de Honda GL1800 F6B, un bagger derivat din Goldwing-ul cu 6 cilindri boxer – un alt concurent serios pentru modelele americane.

k1600b-02

BMW propune de asemenea 6 cilindri, dar în linie, amplasați transversal în cadru, pentru că noua motocicletă este realizată pe platforma grand-tourerului K 1600 GTL. Pentru a cuceri America ai nevoie de un motor serios, iar propulsorul de 1600 cmc este cel mai mare din arsenalul germanilor. 160 CP și 175 Nm dezvoltă acest motor care, în cel mai autentic stil american – “no replacement for displacement” – își livrează 70 % din cuplu (125 Nm) încă de la 1,500 rpm. O adevărată locomotivă a șoselelor, am spune noi…

k1600b-01

În plus față de “vagoane” de putere, bavareza oferă publicului american dotări cu care acesta nu este foarte obișnuit: faruri cu LED, suspensii controlate electronic Dynamic ESA, parbriz reglabil electric, quick-shifter (pentru a ignora maneta de ambreiaj), marche-arierre electronic, etc… Astfel dotat, dar și cu multe altele (multimedia, navigație) BMW K 1600 B se vrea cel mai complet și mai confortabil tourer/bagger de pe piața americană. Conform fișei tehnice chiar este, dar rămâne de văzut dacă publicul american se va lăsa invadat (a se citi sedus) de modelul german.

Chiar dacă a fost creat în special pentru publicul din S.U.A., BMW K 1600 B va fi disponibil și pe celelalte continente. Prețul nu a fost comunicat încă.

Citește aici testul cu BMW R nineT Scrambler și testul cu BMW S 1000 XR aici.

Distribuie articolul.

BMW Concept 101 by Roland Sands
BMW Concept 101 by Roland Sands

k1600b_10

k1600b_03

k1600b_08

k1600b_09

Leave a Reply

Your email address will not be published.