Noua Yamaha R6, salvatoarea clasei Supersport – detalii tehnice, video și galerie foto

 

Yamaha a luat pe toată lumea prin surprindere când a lansat noua generație a supersportivei sale YZF R6 la salonul AIMExpo din Statele Unite  – nu la expozițiile de la Koln sau Milano – ca dovadă a importanței, pentru firma cu trei diapazoane, a vânzărilor de pe piața nord-americană.

Autor: Cătălin Șoloc / foto & video: Yamaha

Poate că titlul vi se va părea exagerat însă, așa cum scriam într-un articol recent, apariția unui nou model Supersport – și încă unul atât de avansat tehnologic ca noul R6 2017 – reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru o clasă muribundă la nivel global. Vânzările sportivelor de 600 cmc au scăzut dramatic în ultimii ani, iar interesul pentru competiția mondială rezervată acestei clase nu este nici el în urcare, până la punctul în care Honda a decis nici mai mult nici mai puțin decât eliminarea CBR-ului de 600 din gama sa începând de anul viitor. Cu toate acestea, piloții de circuit iubesc aceste modele și nu vor să vadă clasa dispărând. În competițiile naționale, regionale și continentale grilele de start la Supersport sunt în continuare foarte populate. Iată de ce apariția unui nou model este văzută ca un reviriment, pentru că ar putea stimula și alți constructori să lanseze noi modele, pentru a putea ține pasul cu “prospătura” pe circuite.

2017-yamaha-yzf-26

Yamaha R6 este unul dintre cele mai de succes modele Supersport din toate timpurile, generația care iese acum din producție înregistrând vânzări de 160.000 de unități doar în Europa în cei 7 ani de carieră și având trei titluri mondiale la activ. S-a consacrat ca dominatoare pe circuit, dar era timpul pentru o creștere a performanțelor și o modernizare a tehnologiei.

2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-39

Noul model reprezintă mai degrabă o evoluție decât o revoluție, pentru că păstrează în linii mari același motor și același cadru – ambele oferind oricum chiar și azi vârfuri de performanță greu de depășit. Vom vedea cu siguranță o evoluție a prestațiilor propulsorului, deoarece electronica a trebuit modificată pentru a respecta normele Euro4 și în plus  pilotul poate alege acum între 3 hărți de putere. În plus, admisia de aer a fost modificată în stil R1/M1, ceea ce inevitabil a dus și la o optimizare a fluxului de aer către motor. Yamaha nu a comunicat încă detalii despre prestațiile motorului, dar vă voi ține la curent de îndată ce o va face. Motocicleta va fi oricum mai rapidă decât vechea generație, pentru că are un coeficient aerodinamic îmbunătățit cu 8% (nu e puțin). Yamaha spune că este cel mai eficient aerodinamic R6 construit vreodată.

2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-40

Dar punctele esențiale în care noul R6 a primit îmbunătățiri radicale sunt acelea care vor face diferența în ziua de azi față de concurență, atât pe stradă cât și pe circuit: sisteme electronice de control, suspensiile și frânele.

YZF-ul 2017 este dotat în premieră cu Traction Control, unul foarte sofisticat, cu 6 trepte de intervenție la alegerea pilotului. TC-ul poate fi și dezactivat. Yamaha spune că noul sistem poate inclusiv să sesizeze modificări în diametrul pneului spate, astfel încât se auto-ajustează la uzura gumei, tur după tur. Sportivii se vor bucura mult că nu mai trebuie să-și cumpere costisitoarele sisteme de TC “after-market”, la fel cum se vor bucura de opțiunea de a avea Quickshifter-ul montat din fabrică (doar upshift). Se știe că electronica de curse “factory” este mult mai bine armonizată cu motorul și cu șasiul decât sistemele și software-ul montate ulterior.

2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-12

La capitolul suspensii, Yamaha a ales calea “go big or go home” și a montat pe R6 aceleași componente Kayaba de pe superbike-ul R1. Așadar, supersport-ul are o furcă upside-down de 43 de mm (față de 41 mm precedenta) cu toate reglajele aflate în partea de sus a amortizorului, pentru ușurința reglajelor la circuit.

Când a venit vorba de frâne, soluția adoptată a fost similară: frânele de la R1 – pe față două discuri de 320 mm, pompă radială și etrieri radiali cu 4 pistonașe. ABS-ul este de serie, firește.

2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-08

Odată cu adoptarea noului design de R1, derivat la rândul său din cel al protoripului de MotoGP YZR-M1, au fost aduse modificări subtile și la poziția de pilotaj. Sub-cadrul spate este acum din magneziu și este mai îngust cu 20 mm și o idee mai înclinat, oferind o mai mare libertate de mișcare laterală pilotului și aducându-l pe acesta mai în față, pentru o aerodinamică îmbunătățită în poziția “culcat pe rezervor”. Rezervorul la rândul său este nou, fabricat acum din aluminiu și sculptat mai mult în zona genunchilor pilotului. Deloc neimportant, cântărește cu 1,2 Kg mai puțin decât rezervorul precedentei generații. Noul R6 cântărește 190 Kg la plin!

2017_yamaha_yzf-r6_21

Instrumentele de bord sunt asemănătoare stilistic cu precedentele, dar informațiile oferite sunt mult mai complete: treaptă de viteză, setarea controului tracțiunii și a Quickshifter-ului, harta de putere, etc. Mă așteptam la un ecran TFT ca la R1, dar…

17yzf-r6_team_yamaha_blue_feature_09_cmyk

Stilistic, per ansamblu avem de-a face cu un R1 mai mic, dar cu alt design al blocurior optice “daylight” cu LED-uri. Rămân cele două mici proiectoare de sub carena față care sunt de fapt farurile și care, din cauza formei lor, au stârnit ceva controverse când a apărut R1. Codița lui R6 este și ea  un copy/paste de la modelul de 1000, ceea ce, după părerea mea, nu este ceva rău. Personal, agreez noua direcție de design a supersportivelor Yamaha, mai ales pentru că îmi aduc aminte de prototipul de MotoGP, așa că sunt încântat de cum arată nou R6.

2017_yamaha_yzf-r6_10

Dar dincolo de cum arată, este mai important ca acest model să se vândă bine, mai ales în Europa, pentru a revigora o clasă căreia mulți i-au pus cruce, spre disperarea fanilor de Supersport 600, printre care mă număr și eu.

Citește aici testul cu noua Yamaha MT-10.

Distribuie articolul

Video și galerie foto:

2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-13

2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-14

2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-16

2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-18

2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-21

2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-25 2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-38 2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-39 2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-40 17yzf-r6_team_yamaha_blue_feature_01-1_cmyk

17yzf-r6_team_yamaha_blue_feature_03-1_cmyk

17yzf-r6_team_yamaha_blue_feature_05-1_cmyk

17yzf-r6_team_yamaha_blue_feature_11_cmyk

2017_yamaha_yzf-r6_12

2017_yamaha_yzf-r6_14

2017-yamaha-yzf-26

2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-03 2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-04 2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-05 2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-06 2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-07 2017-yamaha-yzf-r6-high-resolution-09

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.