Revoluția auto: Link&Co 01, primul smartphone pe roți

 

A fost lansat primul automobil proiectat pornindu-se de la computerul de bord și nu de la partea mecanică. Și are și buton de “Share”!

Autor: Cătălin Șoloc / sursă: Geely, Auto Express

Link&Co este o nouă marcă de automobil, aparținând concernului chinez Geely, actualul proprietar al Volvo. Primul model, botezat “01”, a fost prezentat presei și publicului zilele trecute în Germania și este un SUV compact, menit să concureze cu modelele similare ale unor producători populari ca Ford, Volkswagen, Opel, Mazda, etc…

4_01-link

Împreună cu Volvo și folosind o platforma tehnică a acestuia, Geely a hotărât să revoluționeze industria auto, oferind din 2017 mașini care sunt adevărate “smartphone-uri pe roți” – după cum a declarat Alain Visser, vicepreședintele mărcii. Această sintagmă nu se referă doar la concepția acestor automobile – care a început cu tehnologia îmbarcată și a continuat cu integrarea ei într-o platformă tehnică adaptată special – ci și la modul de achiziție de către public, similar unui telefon mobil: direct de pe internet, în rate sau cu chirie, sau cu plata integrală. Și dată fiind  lipsa costurilor unei rețele fizice de concesionari, iată cum Link&Co 01 va fi un automobil mai ieftin decât toți concurenții săi, cu un sistem de achziție personalizat pentru nevoile fiecăruia. Mașina îi va fi livrată acasă cumpărătorului, iar în momentul în care va avea nevoie de revizie îi va fi luată din parcare de un reprezentant și returnată odată lucrarea încheiată.

5_01-link

Link&Co 01 poate fi achiziționat inclusiv de mai multe persoane împreună în sistem “car sharing” și plătit în rate în funcție de gradul de utilizare de către fiecare co-proprietar. Conceptul de împărțire a automobilului între mai multe persoane a fost dus mai departe de cei de la Geely prin informatizarea lui integrală. Comunicația între cei care folosesc mașina și programările se fac exclusiv cu ajutorul unei aplicații on-board. Astfel, Link&Co 01 este primul automobil de serie din lume dotat cu buton de “Share”! Funcționarea aplicației de car sharing este explicată în videoclipul următor:

Link&Co 01 este dotat cu o antena 4G iar de pe display-ul touchscreen care ține loc de panou de bord pot fi comandate aplicații de comunicație, navigație, infotainment și chiar de download de software, prin intermediul unui magazin virtual de aplicații găzduit pe Cloud-ul Geely – realizat în colaborare cu Microsoft și Alibaba. De altfel, automobilul este conectat în permanență la acest Cloud. Firește, ca un adevărat smartphone pe roți cum se declară, Link&Co 01 înglobează Apple CarPlay sau Android Auto, MirrorLink și în general toate aplicațiile găsite de obicei pe telefoanele și tabletele noastre. În plus, platforma informatică este de tip “open API”, astfel încât ea poate fi extinsă și personalizată în permanență de către utilizator.

linki_20

Fiind la bază un produs al filosofiei Volvo, noul SUV înglobează și numeroase funcții de conducere autonomă, ca Forward Collision Warning, Autonomous Emergency Brake și Adaptive Cruise Control.

În ceea ce privește latura mecanică a noului SUV, el a fost realizat pe noua platformă Volvo CMA – Compact Modular Arhitecture. Are tracțiune integrală și transmisie automată cu 7 trepte – opțional manuală cu 6 trepte. Propulsia este hibridă, cu motoare turbo pe benzină de 1,5 sau 2,0 litri de la producătorul sudez, combinate cu motoare electrice. În viitorul apropiat va fi oferită și o versiune 100% electrică.

link_hybrid

Designul lui Link&Co 01 a fost realizat de cunoscutul Pеtеr Hоrburу, asistat de o есhірă de іngіnеrі ѕuеdеzі dе lа Geely Design. Proiectarea a durat trei ani. Mașina seamănă mai degrabă cu un Porsche Cayenne decât un Volvo, ceea ce îi dă un aer “premium” într-un segment de automobile populare. Firește, în buna tradiție Volvo, pachetele de dotări și de sisteme de siguranță sunt complete. Sistemul de vânzare online elimină posibilitatea târguielii între client și vânzător pentru o dotare în plus sau un discount mai mare, în schimb există configurații fixe ale mașinii dintre care fiecare poate o poate alege pe cea pe care și-o permite sau de care are nevoie, la fel ca dintr-un raft cu… smartphone-uri.

5_link

Cei de la Geely spun că noua marcă Link&Co se adresează în primul rând tinerilor cu dragoste de hi-tech, care nu-și pot imagina viața și munca fără smartphone sau tabletă și că acești tineri se vor simți din prima clipă ca acasă la bordul automobilului, datorită configurației intuitive a comenzilor și software-ului. Voi ce ziceți?

Galerie foto după videoclip

Distribuie articolul

driver_a4_300dpi_20161019

4_01-link

5_01-link

5_link

cma_compact_modular_architecture

cma_digital_optimisation_key_preformance_20161014_-_copy

front_a4_300dpi_20161019

link

link_hybrid

linki_20

1_01link

3_01link

Leave a Reply

Your email address will not be published.