Iată Mercedes X Class, utilitara de lux pentru fermierii care cultivă muguri de puf de panda suflați cu aur

 

Mercedes tocmai a inventat Pick-Up-ul de lux. De ce? Pentru că a putut și pentru că va vinde grămezi de astfel de mașini “utile” de acum înainte, peste tot în lume. Sesizați ironia din denumire? Pick-up (papuc)… de lux? Asta după ce am căzut cu toți în capcană în ultimii 20 de ani și ne-am lăsat convinși de producătorii auto că avem neapărat nevoie de SUV-uri – adică să circulăm cu “Aro” prin oraș…

Autor: Cătălin Șoloc

Dar, e studiu de marketing. Mercedes știe că ești un trufaș și că tu, un fermier sau inginer silvic, vrei să ai acces la parcelele pe care le administrezi la capătul unor drumuri desfundate de țară într-un vehicul Premium, ca să știe toți vecinii că te-ai ajuns. Nu poți tracta 3,5 tone de utilaj agricol sau încărca în benă 1,1 tone de materiale de construcții (sau poate legume și zarzavaturi) dacă nu o faci cu stil, în ciocate din piele de aligator, cu ceas de aur la mână, sprijinindu-ți relaxat încheietura astfel garnisită de un volan din cea mai fină piele și odihnindu-ți posteriorul într-un scaun cu masaj. Păi să nu poți tu să-ți clătești ochii cu lemnul fin și display-ul TFT de mari dimensiuni care decoreazã planșa de bord, strivind în colțul gurii cu plictiseală o scobitoare (de abanos), în timp ce băiatul de la Praktiker îți încarcă în benã sacii de ciment?!? Pffff, cum ai putut trăi până acum fără toate acestea?!? Cum ți-ai putut supraveghea turmele dintr-o amărâtă de Toyota?!? Iată că Mercedes te-a salvat de rușine.

stylish-explorer
Mercedes X Class Stylish Explorer

Lăsând gluma și pamfletul la o parte, publicul țintă al noului Mercedes X Class nu este deloc cel pe care l-am descris mai sus. Cum nici publicul de SUV-uri nu mai este de mult unul compus din vânători, pescari, salvamontiști sau grăniceri. SUV-ul de lux a devenit un simbol al statutului social, la fel cum și Pick-Up-ul de lux va deveni același lucru de acum înainte. De fapt, în Americile de Nord și de Sud și chiar și în lumea arabă, Pick-Up-urile impunătoare made in U.S.A sunt demult simboluri ale puterii financiare și ale determinării celor ce depășesc orice obstacol în drumul către victorie, oricare ar fi ea. Că ne place sau nu, așa stau lucrurile… ãștia suntem! Iar Mercedes știe asta, și-a făcut calculele și i-a dat cu plus. Este nevoie de un Pick-Up de lux, pentru că este o breșă foarte promițătoare în piață, care trebuie exploatată. Mai ales că această categorie de automobil (utilitar) este în plină creștere – cu 20% pe an – și aduce profituri fabuloase producătorilor.

Mercedes X Class Powerful Explorer
Mercedes X Class Powerful Adventurer

Așa se face că producătorul german a anunțat cu satisfacție că a dat naștere unei noi clase, odată cu prezentarea celor două variante ale conceptului X Class – Stylish Explorer și Powerful Adventurer. Principalele piețe cărora li se adresează noul Pick-Up sunt Brazila, Argentina, Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud. X Class va fi vândut și în Europa, unde este de așteptat să impună un nou trend, dar, culmea ironiei, nu și în U.S.A., unde există o taxă usturătoare de 25% pentru camionetele importate. Firește, la un moment dat Mercedes ar putea decide să indigenizeze acest concurent serios pentru Ford, Chrysler și GM, fabricându-l și în uzinele sale americane. Și prevăd că așa se va întâmpla.

stylish-explorer-22-inch

La evenimentul de lansare, Președintele Mercedes Dieter Zetsche a declarat că X Class acoperă una dintre ultimele breșe rămase în gama producătorului german și că ținta sa este să ofere clienților vehicule care vin în întâmpinarea nevoilor lor specifice. X class, a mai spus el, va stabili un nou standard în acest segment aflat în creștere.

Vă e clar? Mie da: clienții au simțit nevoia unui Pick-Up de lux, iar Mercedes îl oferă acum. V-am zis că nu e aventură în necunoscut, ci e studiu de marketing bine făcut ?!?

interior Stylish Explorer
interior Stylish Explorer

Dar haideți să povestim totuși și despre mașină, care e frumoasă, elegantă, hi-tech, impunătoare (păcat că are benă) și foarte cool… dacă ești un surfer milionar sau un șeic din Emirate, plictisit să tot coboare din Maybach pentru a se juca printre dunele de nisip într-un Nissan Navara. Dar, stai puțin! Șeicule, te vei juca tot într-un fel de Navara, doar că va purta sigla Mercedes și va fi muuuult mai luxoasă. Pentru că Pick-Up-ul teuton este fabricat pe platforma tehnică a lui Nissan Navara, în uzina Nissan din Spania. Sau poate ar trebui să spun că este fabricat pe platforma tehnică a lui Renault Alaskan, în uzina Renault din Argentina. De fapt, ambele sunt adevărate.

interior-x-class-2
interior Powerful Adventurer

Spre deosebire de suratele sale populare, Mercedes va oferi echipări de top, spațiu generos pentru 5 persoane, un V6 turbodiesel care  a fost anunțat ca fiind noua referința în clasă (nu au fost comunicate date tehnice), jante de 22 inch și tracțiune integrală permanentă 4MATIC cuplată la un sistem avansat de control al tracțiunii. Așa cum v-am sugerat în debutul articolului, capacitatea de tractare a lui X Class este de 3,5 tone, iar capacitatea de încărcare în benă este de 1,1 tone.

lansare X Class
lansare X Class

Părerea mea este că va tracta mai mult bărci cu motor și va încărca în benă crose de golf, pentru că acestea sunt “mărfurile” potențialilor clienți. Felicitări Mercedes pentru un nou automobil fascinant și, sunt convins, istoric! Sunt 100% încredințat că se va vinde ca pâinea caldă peste tot în lume, pentru că piața a fost corect identificată. Prevăd că în cel mai scurt timp vor apărea modele concurente de la BMW, Audi, etc…

Distribuie articolul

Galerie foto:

interior-x-class-3

powerful-3

powerful-adventurer-2

style-4

stylish-int-2

x-class-feat

stylish-powerful

 

One thought on “Iată Mercedes X Class, utilitara de lux pentru fermierii care cultivă muguri de puf de panda suflați cu aur

  1. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.
    I am hoping to view the same high-grade blog
    posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities
    has encouraged me to get my own site now 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.