Ai noștri sunt la putere! 6 piloți români care au dominat în competiții internaționale în 2016

 

Sezonul competițional 2016 ne-a adus surprize foarte plăcute din partea piloților noștri de moto care au participat în campionate din afara țării. Un număr record de 6 români s-au impus în competiții internaționale sau naționale ale altor țări.

Autor: Cătălin Șoloc

Cu toate că motorsportul românesc pe două roți nu se află în vreo perioadă înfloritoare, din contră, asistăm la un declin al anumitor ramuri – cu competiții mai puține și cu grile de start “rarefiate” – sportivii noștri de valoare au participat la campionate din afara granițelor, cu rezultate uimitoare. Iată-i pe cei care au adus glorie României în 2016, în ordinea crescătoare a vârstei:

Zoltan Ordog – Supermoto, clasa SM65

Micuțul Zoli, care nu demult era cel mai tânăr pilot român de motocross  (la 4 ani) a crescut acum și are palmares. La doar 10 ani, simpaticul puști din Ojdula are deja în vitrină un trofeu de Campion Est-European de Supermoto și unul de Campion Național al Bulgariei la Supermoto, ambele obținute în 2015. Anul acesta, Zoli a participat din nou la cele două competiții, la clasa SM65 și, cu doar o etapă înainte de final, era lider al ambelor clasamente. Din păcate în ultima cursă din Bulgaria a avut parte de o defecțiune tehnică și nu a putut obține victoria. Zoli a ratat titlul est-european la Supermoto SM65 la diferență de 1 punct, la fel și pe cel național al Bulgariei. Suntem mândri însă de titlurile de Vice-Campion Est-European de Supermoto și de Vice-Campion Național al Bulgariei aduse acasă în 2016 de Zoltan Ordog. Fără să fie o prioritate a calendarului său competițional, Zoli a participat în 2016 și la câteva etape din est-europeanul de Motocross și din naționalul de Motocross al Bulgariei, la clasa MX65. Și acolo un rezultat foarte bun – o victorie de etapă în naționalul Bulgariei. La anul, “echipa Ordog” a anunțat că se vor concentra pe Motocross.

zoli_01
Zoltan Ordog și tatăl său Istvan
zoli-5
Zoltan Ordog
zoli-4
Zoltan Ordog
zoli-3
Zoltan Ordog
zoli-ordog-1
Zoltan Ordog
Zoltan Ordog
Zoltan Ordog

 

Marius “Mario” Popovici – Motocross, clasa MX 65

Chiar dacă are doar 11 ani, Mario este în permanență în căutarea unor provocări tot mai mari, care să-l transforme într-un viitor mare campion internațional. Anul acesta, sibianul nu a participat în Campionatul Național de Motocross al României, ci în Campionatele Cehiei și Ungariei, pe care le-a dominat și le-a câștigat. Astfel, la final de sezon 2016, Mario Popovici este Campion Național al Cehiei și Campion Național al Ungariei la clasa MX65! Prichindelul a participat și în Campionatul European de Motocross, unde s-a calificat în finală pe poziția 1 a clasamentului zonei de sud-est. Din păcate, din cauza unei accidentări în antrenamente, Mario nu a putut să participe la finala Campionatului, care s-a desfășurat în Cehia.

mario-profil
Mario Popovici
mario-salt
Mario Popovici
mario-viraj
Mario Popovici
mario-ungaria
Mario Popovici

 

Aida Cojanu – Motocross, clasa MX 65

Cea mai de succes “fetiță cu codițe” a motocross-ului românesc are doar 12 ani, dar multă experiență în competiții. Anul acesta, Aida a participat la Campionatul Est-European de Motocross la clasa MX65, concurând împotriva unor sportivi foarte puternici și a urcat la final pe treapta a treia a podiumului. O performanță cu atât mai mare cu cât Aida a participat la un campionat mixt, nu la unul dedicat fetelor. Așadar, locul 3 între băieții din Est-European! La această performanță, Aida Cojanu adaugă un titlu de vice-campioană a României la MX65 în 2016 și o foarte importantă clasare și participare la finala Campionatului European de Motocross din Cehia.

aida-profil
Aida Cojanu
aida-salt-2
Aida Cojanu
aida-salt
Aida Cojanu
aida-podium-2
Aida Cojanu

Adrian Răduță – Motocross, clasa MX1

“Copil de Aur” al motocross-ului românesc de la o vârstă fragedă, Adrian Răduță s-a maturizat și a devenit un sportiv de talie internațională, cu 4 titluri de Campion Est-European la activ. Cel mai recent titlu Est-European l-a obținut în 2016, la clasa regină, MX1. Adi nu a participat anul acesta în Campionatul Național de Motocross al României (pe care l-a câștigat de mai multe ori), în schimb l-a câștigat pe cel al Bulgariei – tot la MX1 – o competiție în care valoarea sportivilor este cea mai mare din regiune. Așadar, Campionul Național al Bulgariei la MX1 în 2016 este românul Adrian Răduță! Este pentru prima oară în istoria de 60 de ani a Federaţiei Bulgare de Motociclism când un sportiv străin câştigă titlul la cea mai puternică clasă.

adi-profil
Adrian Răduță
adi-salt-2
Adrian Răduță
adi-salt-4
Adrian Răduță
adi-number-one
Adrian Răduță
adi-podium
Adrian Răduță

Emanuel “Mani” Gyenes – Rally-Raid/Enduro/Endurocross

De departe cel mai de succes endurist român, Mani Gyenes – omul nostru de la Dakar – a concurat anul acesta la o singură etapă de Enduro în România. În schimb, s-a înscris în Ungaria la Campionatele de Enduro și Endurocross și… le-a dominat pe amandouă! Noul Campion Național al Ungariei la Enduro și Endurocross este așadar Emanuel Gyenes! Mani a participat și la o etapă de antrenament pentru Dakarul de anul acesta, la Raliul Marocului, pe care l-a câștigat în 2009, când se afla pe locul 4 în Mondialul de Rally-Raid. Din Maroc, pilotul român s-a deplasat direct în Spania, la prestigioasa competiție Internațional Six Days Enduro. La această înfruntare supremă a Enduro-ului mondial participă de obicei loturile naționale, însă Mani a fost anul acesta singurul reprezentant al României. Rezultatul obținut a fost cel mai bun din istoria participărilor sale la ISDE – medalie de aur la clasa E2!

mani-profil-2
Emanuel Gyenes
mani-profil-3
Emanuel Gyenes
mani-salt
Emanuel Gyenes
mani-podium
Emanuel Gyenes

Ionel Pascotă – Viteză, clasa Supersport

L-am lăsat la urmă pe cel mai de succes pilot român de moto din toate timpurile, veteranul curselor pe circuit Ionel Pascotă. Cu nu mai puțin de 38 de titluri de campion naționale și internaționale la activ, Ionel domină cu autoritate de peste 10 ani clasa Supersport din regiunea noastră. Anul acesta, Pascotă ne-a făcut din nou mândri, obținând ce de-al 6-lea său titlu de Campion Est-European. În plus, în 2016, sportivul din Giroc i-a bătut și pe vecinii de la sud la ei acasă, încoronându-se Campion Național al Bulgariei la Supersport – după ce în urmă cu câțiva ani a fost Campion al Austriei! Ionel a câștigat (din nou) și titlul național al României în 2016.

ionel-si-tata
Ionel Pascotă Junior și Ionel Pascotă Senior, doi multipli Campioni
ionel-start
Ionel Pascotă – cu nr. 1
ionel-viraj
Ionel Pascotă
ionel-wheelie
Ionel Pascotă
ionel-podium
Ionel Pascotă

Lista piloților români de succes și de viitor nu se oprește aici, chiar dacă unii nu au obținut titluri internaționale în 2016. Trebuie să-l menționăm pe Robert Tompa, care a făcut sezon complet și a obținut puncte în Campionatul European de Motocross. De asemenea, nu-i putem uita pe Robert Mureșan și Cătălin Cazacu, piloții de la clasa Superbike care au apărat cu succes onoarea României pe circuitul Motorpark Adâncata la etapa de Campionat Est-European din vara aceasta. Mureșan și Cazacu au urcat pe prima, respectiv a doua treaptă a podiumului.

Iată că sunt destui piloți români de moto care merită respectul nostru și mulțumiri pentru arborarea tricolorului pe podiumurile unor competiții internaționale de prestigiu. Mi-aș dori ca ei – și alții care sunt valoroși – să fie cu adevărat susținuți financiar de autoritățile române, pentru că aduc glorie țării noastre într-un sport care se practică riscându-ți viața.

Distribuie articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published.